ZAPIEKANKA KĘTRZYŃSKA
Składniki;
- 1 kurczak,
- 25 dag włoszczyzny,
- 10 dag kiełbasy szynkowej lub szynki,
- 10 dag schabu karkowego pieczonego,
- 20 dag pieczarek,
- 10 dag cebuli,
- 1 dag bułki tartej,
- 4 dag masła,
- 5 dag żółtego ostrego sera,
- 1,5 dag koncentratu pomidorowego, natka pietruszki lub koperek;
- sos: 1 dag mąki, 4 dag masła, 25 dag mleka, 12 dag śmietany, sól, pieprz.
Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną, wyjąć kości, mięso pokroić na kawałki. Szynkę i upieczony schab pokroić w paski. Pieczarki podsmażyć z cebulą na dość ostrym ogniu. Pokrojone mięso połączyć z pieczarkami, koncentratem pomidorowym i przyprawami, wymieszać z sosem beszamelowym. Sos beszamelowy przyrządzić w następujący sposób; białą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, odstawić z ognia, dodać śmietanę stale mieszając. Przygotowaną masą ułożyć w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą ogniotrwałym naczyniu lub w kokilkach, posypać startym serem, położyć na wierzchu kawałki masła. Wszystko zapiec w gorącym piekarniku na umiano. Podawać posypaną zielenina z ziemniakami lub ryżem.