Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera dużo mięsa Będąc na Mazurach nie sposób odmówić sobie spróbowania Karmuszki.
Poniżej przepis
Karmuszka – składniki
- 50 dag łopatki lub karkówki bez kości
- 25 dag fasoli białej
- 25 dag białej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Karmuszka – sposób przyrządzenia:
Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze.
- Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni.
- Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy.
- Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
- Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.