Kuchnia Warmińsko-Mazurska wykorzystuje przede wszystkim łatwo dostępne ryby, produkty leśne, produkty rolnicze. Na kształt kuchni warmińsko-mazurskiej duży wpływ miała kuchnia niemiecka, rosyjska i kuchnia mazowiecka – wykorzystanie owoców leśnych. Niezwykle popularna na Mazurach jest zupa z ryb i raków. Można również zjeść popularne dania polskie takie jak rosół czy żurek.
Dzyndzałki warmińskie
Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu zdobyła zwolenników już w całej Polsce. Poniżej prezentujemy przepis na dzyndzałki warmińskie, których warto spróbować.
Dzyndzałki warmińskie – przepis
Dzyndzałki warmińskie – składniki: | |
|
|
Dzyndzałki warmińskie – sposób przyrządzenia:
|