Zupa warmińska

 

Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i rzadko spotykana w innych regionach Polski, a szkoda bo w smaku nie ustępuje innym zupom. Będąc na Warmii warto spróbować zupy warmińskiej.

Zupa warmińska składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo -wołowego`
  • szklanka mleka
  • porcja włoszczyzny
  • 1-2 cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • majeranek
  • czerstwa bułka
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Zupa warmińska – sposób przyrządzenia:

  1. Mięso wyrabiamy z jajkiem, namoczoną w mleku bułką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Włoszczyznę kroimy i przygotowujemy wywar.
  3. Wrzucamy do wywaru uformowane z mięsa klopsiki i trzymamy na wolnym ogniu ok. 20 min.
  4. Mąkę mieszamy ze śmietaną i zaprawiamy zupę.
  5. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.