„Farszynki Mazurskie”

Stanowią połączenie bardzo delikatnego ziemniaczanego ciasta i mięsno-jajecznego farszu. Tradycyjnie w przypadku „Farszynek” wykorzystuje się mięso wieprzowe, które można zastąpić drobiem. Do farszu dodawany jest czosnek i cebula. Niezbyt wyszukane składniki sprawiają, że „Farszynki” bardzo łatwo przyrządzić. Stanowią doskonałe uzupełnienie czerwonego barszczu lub rosołu, ale również coraz częściej serwowane są w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Składniki na farszynki mazurskie

Ciasto:
90 dag ziemniaków gotowanych
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Farsz:

15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
2 jajka ugotowane na twardo
8 dag cebuli
10 dag smalcu (można zastąpić olejem)
pieprz
sól