Karmuszka

 Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera dużo mięsa Będąc na Mazurach nie sposób odmówić sobie spróbowania Karmuszki.

Poniżej przepis

Karmuszka – składniki

  • 50 dag łopatki lub karkówki bez kości
  • 25 dag fasoli białej
  • 25 dag białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (30%)
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Karmuszka – sposób przyrządzenia:

Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy, aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze.

  1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy, aż się zrumieni.
  2. Dodajemy je (razem z tłuszczem ze smażenia) do pokrojonych warzyw, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Następnie zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
  4. Kiedy mięso zmięknie, dokładamy fasolę z wodą, w której się gotowała, i przecier pomidorowy.
  5. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy.
  6. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z chlebem.