Zapiekanka ze szczupaka

W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc dziwnego, że zyskuje coraz zwolenników, a w sieci pojawia się coraz więcej przepisów na zapiekankę ze szczupaka.

Zapiekanka ze szczupaka – przepis                                                  

Zapiekanka ze szczupaka – składniki:
·         1 szczupak (0,75-1 kg)

·         kilka ziemniaków

·         szklanka kwaśnej śmietany (18%)

·         masło do wysmarowania naczynia

·         szałwia

·         sól

·         pieprz

Zapiekanka ze szczupaka – składniki:
·         1 szczupak (0,75-1 kg)

·         kilka ziemniaków

·         szklanka kwaśnej śmietany (18%)

·         masło do wysmarowania naczynia

·         szałwia

·         sól

·         pieprz

                                 Zapiekanka ze szczupaka – sposób przyrządzenia:

1.     Sprawioną rybę (bez łusek, głowy i wnętrzności) myjemy, dzielimy na porcje, nacieramy solą i pieprzem. wstawiamy do lodówki.

2.     Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plastry i wrzucamy do osobnego wrzątku na kilka minut

3.     Odcedzamy i studzimy.

4.     Naczynie żaroodporne obficie smarujemy masłem, wkładamy rybę, posypujemy ją szałwią, obkładamy plastrami ziemniaków i wstawiamy do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika na ok. 30 min.

5.     Po kwadransie zapiekankę zalewamy śmietaną i pieczemy, aż ryba będzie miękka.